De Zwitserland specialist

+31 (0)74 255 92 00 | +41 (0)44 462 1188

Gijs

Werken in Zürich, Zwitserland.

Mijn naam is Gijs en ik werk sinds begin 2003 in Zwitserland. Ik werk hier als anesthesiemedewerker in een middelgroot ziekenhuis in het Zürcher Oberland. Dat ligt iets ten zuiden van de stad Zürich. Het ziekenhuis heeft een regionaal karakter, dus veel spoedgevallen en een breed gebied van behandeling en opvang. Waaronder vele heelkundige ingrepen inclusief thorax- en leverchirurgie, orthopedie, veel traumatologie, oogheelkunde, breed spectrum gynaecologie, KNO en urologie. Daarbij heeft dit ziekenhuis ook een opleidingsfunctie voor artsen en verpleegkundigen.

Ongeveer een half jaar voordat ik ben begonnen heb ik me gemeld bij Scholten Medical. Zij hebben mij toen naar verschillende ziekenhuizen gestuurd om daar een dag mee te lopen. Ik ben toen twee weken in Zwitserland geweest en heb in die twee weken 4 ziekenhuizen bezocht. Scholten heeft voor mij bij de ziekenhuizen voor overnachting gezorgd en een goede tijdsplanning gemaakt voor die bezoeken. Zodoende had ik genoeg tijd om ook de omgeving van de ziekenhuizen te bekijken. Tijdens de gehele procedure van zoeken en plaatsen heb ik me zeer goed en eerlijk geïnformeerd gevoeld. Scholten heeft alles voor me geregeld, wat een heel prettig iets is. Want als je van plan bent om te verhuizen naar het buitenland heb je een hele hoop zaken te regelen binnen Nederland. Ik zou me zo weer laten plaatsen door Scholten Medical!

Eenmaal aangekomen moest ik me hier voor verschillende verzekeringen aanmelden. Dat is best een belangrijke taak want je moet al snel beslissen uit een enorme verzekeringsmarkt. Daarbij komt nog dat je niet zomaar van verzekeringen kunt wisselen als je er voor gekozen hebt. Dus je moet je goed laten informeren voordat je afsluit. Ik had het geluk dat mijn collega?s mij tips gaven en hielpen bij het invullen van formulieren en zo. De Zwitsers zijn gewend aan buitenlanders en spreken veelal meerdere talen. De eigen taal is in het Duitstalig gedeelte is Zwitserduits, wat net zo veel verschil met het Hoogduits heeft als Nederlands met het Hoogduits. Door te leven in Zwitserland leer je meer over hun cultuur en gebruiken. Je leert echt veel meer van het land en zijn bevolking als je net zoals hun aan het dagelijkse leven deelneemt. Daar kan geen lange vakantie tegenop. Als je geïnteresseerd bent in mensen maak je ook snel vrienden hier in Zwitserland, het idee dat de Zwitsers terughoudend zijn klopt naar mijn idee niet. Het uitgaansleven in de grotere steden is zeer goed. Zürich heeft een heel bruisend nachtleven en voor ieder wat wils. Het voordeel ook is dat het openbaarvervoer zelfs de hele nacht doorrijdt met speciale nachttreinen en bussen zodat je niet met de auto moet, zelfs als je redelijk ver van de stad afwoont.

Wandelen en skiën zijn mijn favoriete hobby?s die ik hier in de natuur uitvoer. Maar je kunt ook heel goed delta vliegen, paragliden, mountainbike toeren en bergbeklimmen. Het is een zeer georganiseerd en veilig land. En vanuit Zwitserland zit je zo in een ander land omdat het midden in Europa ligt! Zürich heeft een zeer goede internationale luchthaven, en vanuit het centraal station kun je met de trein ook naar vele landen reizen.

Het werk in Zwitserland als anesthesiemedewerker is op de eerste blik bijna gelijk aan Nederland. Maar hier ben je veel meer in het behandelingsproces betrokken, hoewel dat ook afhankelijk is van het soort instelling. Als je niet bang bent om verantwoordelijkheid te nemen is een baan in Zwitserland echt ideaal. Je krijgt dan de mogelijkheid om je ervaring en kennis in te zetten en wordt daarin ook erg gestimuleerd. De hiërarchie is meer aanwezig in vergelijking tot Nederland maar dat went snel. Maar doordat je over het algemeen meer betrokken bent bij patiënt, voel je het niet als druk maar gewoon als organisatorische oplossing. Een mening van een anesthesiemedewerker is vaak ook heel belangrijk en wordt ook aangenomen. Er wordt naar de nieuwste richtlijnen gewerkt en ook de nieuwe technieken worden snel ingevoerd. In mijn ziekenhuis hoef je als anesthesiemedewerker de patiënt niet te positioneren. Daar zijn bij ons verschillende positionerings-medewerkers voor. Dat vond en vind ik nog steeds een luxe. Maar ze zijn wel blij als je meehelpt natuurlijk. Een 42-uurs werkweek is standaard, maar door de goede planning heb ik zelfs meer vrije tijd als dat ik in Nederland met 36 uur had. Ook hebben ze meer verplichte vakantiedagen waardoor een jaar al voorbij is voordat je het weet.

Als afsluiting wil ik nog even zeggen dat werken in het buitenland een ervaring voor het leven is, en dat ik het iedereen kan aanraden via Scholten Medical de stap te wagen.

GijsTerug naar overzicht >>
 

Over ons

Wij zijn Helen Eleveld en Carolien Timpers, eigenaar van Scholten Medical en bevlogen ondernemers die een gezamelijke passie delen, namelijk mensen gelukkkig maken in hun werk.
Lees meer >>

Vestigingen

Scholten Medical Recruitment BV Hengelo
Lees meer >>

Scholten & Associates Recruitment AG Zürich
Lees meer >>