De Zwitserland specialist

+31 (0)74 255 92 00 | +41 (0)44 462 1188

Ingrid

Een kinderdroom werd realiteit!

Het begon met een advertentie in het vakblad “NURSING”. Het human research kantoor SCHOLTEN MEDICAL RECRUITMENT bood medisch gevormd personeel internationale loopbanen aan voor betrekkingen in Europa en het Caribische gebied. Mijn kinderdroom werd geconfronteerd met een reële opportuniteit. Het was altijd mijn verlangen geweest om mijn professionele kennis en vaardigheid enkele jaren in het buitenland of overzee uit te oefenen en te toetsen aan de realiteit en de kennis ter plaatse. Na enkele dagen wikken en wegen besloot ik hun website te openen en contact op te nemen.
Ik werd op hun kantoor uitgenodigd en in een vriendelijk, open en diepgaand interview werden mijn motivatie, mijn kennis en mijn ervaring maar ook mijn wensen getoetst aan de eisen en de mogelijkheden van de verschillende vacatures. De gesprekspartner nam alle tijd om te luisteren, en stelde alle vacatures inhoudelijk en in hun juiste omgeving (cultureel en sociaal) voor. De voor- en nadelen en de verschillen ten opzichte van een gelijkaardige betrekking in België werden duidelijk en klaar op een rijtje gezet. Mijn besluit stond vast. Ik zou gecoacht, begeleid en ondersteund door hun deskundigheid het avontuur wagen.

Enkele dagen later heb ik terug contact genomen .Wij hebben samen alle administratieve en professionele formaliteiten uitgevoerd en vijf maanden later zat ik op het vliegtuig richting Aruba. Ik heb er één jaar gewerkt. Het was een leerrijke en verruimende ervaring (daar had ik nooit aan getwijfeld) tussen en samen met vriendelijke en gastvrije collega’s. Hoewel de activiteiten in de zorgsector heel universeel zijn worden ze toch medebepaald door de onmiddellijke socio-culturele omgeving ter plaatse. Je wordt als het ware uitgenodigd om je vertrouwde routine- activiteiten even in vraag te stellen en aandacht op te brengen voor de typische gevoeligheden van je nieuwe patiënten. Het is een verrijkende professionele maar ook persoonlijke ervaring geworden. Het heeft mijn drang naar nieuwe ervaringen en horizonten nog heviger geprikkeld. Met de professionele hulp van het kantoor SCHOLTEN MEDICAL ben ik na het beëindigen van mijn jaarcontract op Aruba vertrokken naar het Kanaaleiland Guernsey, waar ik bijna twee jaar heb gewerkt in het Princess Elizabeth Hospital en nu verblijf en werk ik in het St Andrews War Memorial hospital in Brisbane Queensland Australië. Elk overzees gebied heeft op mijn professioneel en persoonlijk leven een sterke indruk op nagelaten.  Aruba is een klein eiland in de Caribische zee met mooie uitgestrekte witte stranden, een tropisch zonnig klimaat en een droog binnenland van vulkanische oorsprong. De cultuur is doorspekt met Europese en Zuid-Amerikaanse invloeden, die het geheel iets mystiek geven, waar je naar blijft terug verlangen. In je vrije tijd kan je genieten van alle mogelijke watersporten of lui op het strand liggen en bruin bakken. Met de jeep of te paard is het zeker de moeite om de rotsige en woeste noordkant van het eiland te bezoeken. Het werk vraagt een grote mate van flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Maar eens je je referentiekader hebt aangepast aan de Arubaanse cultuur is het verrassend vast te stellen dat het werk ook op een andere manier kan uitgevoerd worden. Poco poco zoals ze in het Papiamento zeggen is iets wat je jezelf moet aanleren. Hoewel bijna iedereen Nederlands spreekt is het wel leuk om ook de eigen taal (Papiamento) aan te leren, het geeft je niet alleen een extra communicatiemiddel, maar ook een beter inzicht in de lokale cultuur.

Guernsey, het grootste Kanaaleiland voor de Franse kust, wisselt een mooie natuur met kliffen en stranden. Een subtropisch klimaat zorgt ervoor dat de temperatuur in de winter zelden tot het vriespunt zakt en de palmbomen de vele parken een eigen accent geven. Hoewel Guernsey, samen met de andere kanaaleilanden Jersey, Herm, Sark en Alderley dichter bij Frankrijk liggen zijn ze een onderdeel van het Britse Rijk maar met een eigen lokaal bestuursniveau. Ze behoren niet tot de Europese ruimte. Het straatbeeld en de lokale manier van leven herinneren de bezoeker er evenwel aan dat deze eilanden een lange Franse geschiedenis achter zich hebben (denken we maar aan het Victor Hugo museum op Guernsey). De autochtone eilandbewoners spreken hun eigen taal maar jammer genoeg wordt ze verdrongen door het Engels van de inwijkelingen. Werken in Guernsey is werken in een internationaal team en op een hoogstaand niveau. De werknemers komen uit Europa, Azië en Engeland. Je krijgt er alle mogelijkheden om je kennis bij te schaven. Er is slechts één ziekenhuis, maar met een uitgebreide en hoge graad van zelfredzaamheid en bekwaamheid in de vele eigentijdse medische disciplines. Slechts in uitzonderlijke omstandigheden moet een patiënt na stabilisatie worden overgevlogen naar Engeland voor verdere zorg.

Australië is een continent waar ieder zijn hart kan ophalen. Het heeft stranden, zee, nationale parken, steden en een uniek binnenland. De locatie kiezen was moeilijk. Uiteindelijk heeft de job inhoud me naar het St Andrews War Memorial hospital in Brisbane in Queensland aan de Oostkust geörienteerd. De Oostkust is een goede uitvalsbasis voor verdere reizen en verkenningstochten. Het is dicht bij het grote “Great Barrier Reef”, een unieke plaats om diepzeeduiken te beoefenen, sinds mijn verblijf op Aruba een van mijn favoriete sporten. Queensland heeft een subtropisch klimaat. De temperatuur in de winter schommelt er rond de 20°C. vochtige De zomer kent een vochtig klimaat met temperaturen rond de 35°C. Om het met de woorden van een echte Queenslander te zeggen: “In Queensland you have good days and perfect days. Bad days do not exist here.”  De gezondheidszorg in de steden is voornamelijk gebaseerd op het Engelse systeem van werken (grote ziekenhuizen in de steden, eerste hulpposten in de gebieden verder van de steden en op het platte land). Die hulpposten zijn goed uitgerust voor de dagdagelijkse verzorging met of zonder een kort verblijf ter plaatse. Ziekere patiënten die meer gespecialiseerde hulp behoeven worden na stabilisatie in de hulppost overgebracht naar een hospitaal in de stad. Australië is een groot continent en de bevolking woont enorm verspreid. Een landbouwersgezin kan een domein zo groot als Nederland bezitten. Dit brengt dus enorme uitdagingen met zich mee om ook deze mensen van goede gezondheidszorg te voorzien. Hier werken de Royal Flying Doctors. Met een vliegtuig worden de zieken of hulpbehoevenden naar de dichtstbijzijnde gespecialiseerde hulppost gebracht.  Het straatbeeld in Brisbane straalt een internationaal karakter uit. Je hoort er een veelvoud van talen spreken. Het medisch team van het hospitaal waar ik momenteel werk bestaat uit Europeanen, Zuid-Afrikanen, Indiërs, Aziaten en natuurlijk ook de echte Aussies. Deze mix van nationaliteiten die elk hun gewoonten meebrengen, maakt zorgen voor mensen een leerrijke en unieke ervaring. Ik ben blij dat ik de kans krijg om deze gastvrije cultuur te leren kennen in al zijn geuren en kleuren.Dank je Carolien en Helen voor deze ongelooflijk mooie kans.

IngridTerug naar overzicht >>
 

Over ons

Wij zijn Helen Eleveld en Carolien Timpers, eigenaar van Scholten Medical en bevlogen ondernemers die een gezamelijke passie delen, namelijk mensen gelukkkig maken in hun werk.
Lees meer >>

Vestigingen

Scholten Medical Recruitment BV Hengelo
Lees meer >>

Scholten & Associates Recruitment AG Zürich
Lees meer >>