De Zwitserland specialist

+31 (0)74 255 92 00 | +41 (0)44 462 1188

Marcus

De Kanaaleilanden? Waar ligt dat?

“Hoe ben je op Guernsey (Kanaaleilanden) terechtgekomen?” is een veelvoorkomende vraag sinds mijn aankomst op Guernsey in november 2007. Ik had altijd al een grote interesse om in een Engelstalig land te werken. Bovendien voelde ik mij al langer dan 20 jaar verbonden met de UK. Toch had ik aanvankelijk het plan om naar Australië te emigreren, samen met mijn vrouw en onze kleine dochter, die in december 2006 is geboren. Ik wilde als orthopaedisch gespecialiseerde OK-verpleegkundige gaan werken. Alhoewel ik reeds een baan gevonden had, contract ondertekend had en mijn registratie had opgestart, leidde een verandering in de regelgeving in 2006 ertoe dat het onmogelijk was om als OK-verpleegkundige in Australië aan de slag te gaan.

Guernsey klonk goed in de oren om eens een paar jaar als woonplaats te fungeren. Carolien Timpers van Scholten deed mij het voorstel om op een Band 6 positie als Orthopedisch Specialistisch OK-verpleegkundige te solliciteren. We hadden al wel eens eerder van de Kanaaleilanden gehoord, maar nog niet zo veel. Dus we hebben gesurft op het internet en vonden informatie over de eilanden.

Waar ligt Guernsey?

Guernsey zelf ligt circa 81 kilometer van de Engelse kust en ligt feitelijk veel dichterbij de Franse kust. Nadat we alle relevante informatie hadden verkregen, kwamen we samen overeen om de procedure op te starten. Een interview op locatie was het gevolg en bovendien konden wij proeven aan de Guernsey way of life. Na vier dagen op het eiland verbleven te hebben en een succesvol interview (onder andere werd mij gevraagd een presentatie te houden), waren mijn vrouw en ik zeker dat dit een goede plek voor ons was.

Guernsey is een prachtig eiland, de werkomstandigheden zijn goed en het is een veilige plek om op te groeien. Door mijn aanstelling op Band 6 niveau, kon mijn familie mee naar het eiland en maken we nu deel uit van de lokale gemeenschap. Op grond van een housing licence, goedgekeurd door de Housing Department van de overheid. Deze vergunning is afgegeven voor de duur van 5 jaar en we verwachten momenteel nog geen verlenging te kunnen krijgen. Daarnaast krijg je een huurtoeslag ter aanvulling op je loon. De afdeling Human Resources van de zorginstelling heeft mij hierin goed kunnen adviseren en ondersteunen. Verpleegkundigen die op Band 5 niveau aangesteld zijn, zijn afhankelijk van personeelsaccommodatie voorzien door de Health and Social Services Department, hetgeen prima is wanneer je alleen op het eiland verblijft.

Accommodatie op het eiland is een groot probleem. De markt is onderverdeeld in een open en lokale markt, de huren liggen hoger dan in Londen! Via de vergunning die ik verkregen heb, huur ik op de lokale markt. Gelukkig, want op de open markt betaal je zo het dubbele aan huurprijs. Via de lokale markt structuur kun je alleen die woningen huren die overeenkomen met je ratable value (ik heb meermaals geprobeerd de logica van dit systeem in te zien – zoals velen voor mij – helaas zonder groot succes). Wij hebben uiteindelijk veel geluk gehad bij de woning. We hebben een mooie woning voorzien van terras en tuin en bovendien dichtbij de belangrijkste voorzieningen zoals ziekenhuis, winkels, centrum en natuurlijk de stranden. Vanwege de goede locatie, proberen we hier op het eiland te leven zonder auto. Dit is ook nodig, want parkeren op het eiland is een ander groot probleem. Parkeren op een openbare parkeerplaats is vaak gelimiteerd van 2-23 uur en een private parking space kost werkelijk een vermogen. Het vervoeren met de streeksbus is daarentegen zeer goedkoop (GBP 0.60 single journey) en heeft een zeer goede infrastructuur.

Ik had nog niet eerder in Engeland gewerkt maar duidelijk was mij dat een Engelse beroepsregistratie ook nodig is voor het accepteren van een aanstelling op Guernsey. Om eerlijk te zijn had ik verwacht dat het werken in een Engelstalig land me makkelijker af zou gaan – de medische terminologie is nog altijd best moeilijk. Gelukkig zijn mijn collega’s en ook andere stafleden altijd bereid me te helpen, indien nodig. Op deze manier verbetert mijn Engels iedere dag!

Op de OK ben ik werkzaam als orthopaedisch specialistisch OK-verpleegkundige. Deze functie houdt de planning van de orthopaedische ingrepen in, materiaal bestelling (hetgeen soms qua logistiek een lastige klus is, met name wanneer het eiland vanwege weeromstandigheden van vlieg- en bootverkeer verstoken is), opleidingen van personeel, bereikbaarheidsdiensten, weekenddiensten en coördinerende taken (indien nodig). De orthopaedische unit is een zeer drukke afdeling ondanks dat de populatie uit 67.000 inwoners bestaat. Er vinden circa 300 protheseingrepen per jaar plaats en circa 250 artrhoscopieen. 3 medisch specialisten (ieder met een specialistisch aandachtsgebied en overall inzetbaarheid) voeren operaties uit in één OK. Er wordt gewerkt met een ochtend en middaglijst, waardoor je iedere dag wisselende ingrepen hebt (mede bepaald door de speciality van de arts).

Wij werken 37,5 uur per week. Het rooster is veelal zo ingedeeld dat je 2 lange dagen werkt (10 uur), 2 halve dagen (5,5 uur) en een standaard dag (7,5 uur). Aansluitend twee dagen vrij voordat het weekend begint. Nu na 6 maanden op Guernsey te hebben geleefd moet ik bekennen dat ik het werk bijzonder leuk vind alsmede nog steeds overtuigd ben dat deze grote, grote stap voor ons als gezin de juiste is geweest. Ik noch mijn vrouw hebben spijt van deze wending aan ons leven…..

MarcusTerug naar overzicht >>
 

Over ons

Wij zijn Helen Eleveld en Carolien Timpers, eigenaar van Scholten Medical en bevlogen ondernemers die een gezamelijke passie delen, namelijk mensen gelukkkig maken in hun werk.
Lees meer >>

Vestigingen

Scholten Medical Recruitment BV Hengelo
Lees meer >>

Scholten & Associates Recruitment AG Zürich
Lees meer >>